(#19) ul. Starowiślna, Pałac Prasy podczas ćwiczeń straży pożarnej

<< Poprzednie zdjęcie Następne zdjęcie >>

Zdjęcie archiwalne pochodzi ze zbiorów Narodowego Archiwum Cyfrowego. Kliknij tutaj, aby zobaczyć je w bazie NAC. Data wykonania zdjęcia nie jest znana.

Za wpuszczenie mnie na balkon i możliwość wykonania zdjęcia dziękuję firmie AdHorizon

14 przemyśleń nt. „(#19) ul. Starowiślna, Pałac Prasy podczas ćwiczeń straży pożarnej

  1. Za każdym razem jak wracam z Rynku do domu to patrze na ten budynek i wyobrażam sobie tych zjeżdżających strażaków :D:D
    Ulubione !

  2. kiedyś był taki program o starej warszawie – podróże po rzece wspomnień Jerzego Waldorffa – uwielbiałem gościa słuchać. Tu nie mamy narracji ale piękne zestawienia tego co wczoraj z tym co dzisiaj.

    a co do tego porównania to kamienica po lewej udarta z detali i jeszcze ktoś do niej dokleił akwarium ….

    1. Jeszcze raz szacunek za blog i zdjęcia, oby było ich więcej. A co do tego akwarium, to widocznie projektantowi, urzędnikom, którzy wydali zgodę na budowę no i oczywiście plastykowi miasta brakło wyobraźni, aby taki hotel został wybudowany. Winien nawiązywać do otoczenia. Rzeczywiście tu nie pasuje, ale cóż…

  3. to wlasnie koncowka budynku poczty tak okropnie obtynkowana, bo sie komus nie chcialo bawic z detalami, aby je wymalowac od nowa. Wiadomo, ze czasem tynki leca, ale przeciez sa na to sposoby.

    1. Gmach Poczty Głównej przebudowano jeszcze w okresie międzywojennym, bo brakowało miejsca dla pracowników. Zbudowano większy budynek, ale niestety w innym stylu.

  4. „a co do tego porównania to kamienica po lewej udarta z detali i jeszcze ktoś do niej dokleił akwarium ….”
    Właśnie, a taka była ładna.

  5. Jaki ten Krakow bylby piekny, gdyby podczas dodawania kolejnych pieter przesunieto tez piekne detale i zachowano charakter dachu. Ale nie… trzeba wsio rozwalic i wybetonowac pieterka jak z bloku w Nowej Hucie (sama w hucie sie wychowalam wiec niech sie nikt nie obraza).

    1. Udana przeróbka budynku nastąpiła w latach 1930-31 w obowiązującym wówczas stylu polskiego modernizmu. Spółka Poczta-Telegraf-Telefon chciała mieć nowoczesny i pojemny budynek i taki dostała. Podczas tej przeróbki usunięto także kopułę nad frontowym ryzalitem. Kopułę w obecnej formie dodano po remoncie w latach 90 tych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *